Lis. 18, 2009

Fara ve Slavičíně opět připravena k duchovnímu životu

 

Po osmi měsících usilovné práce se za aktivního přispění mnoha brigádníků blíží oprava fary k jejímu úspěšnému dokončení. Budova se tak po mnoha letech dočkala své rekonstrukce a modernizace. V rámci realizace I. etapy byla provedena komplexní rekonstrukce vnitřních prostor včetně nového topení, výměny oken a vstupních dveří, provedení vnější izolace, doplnění rozvodů elektroinstalace a odvodnění. Byl upraven i příjezd do fary a vybudován nový bezbariérový přední i zadní vstup. V měsíci listopadu probíhaly dokončovací práce uvnitř budovy. Prostory v přízemí budou využívány pro potřeby farního úřadu, knihovny a pro spolkový život. V horním patře vznikly samostatné místnosti, které jsou připraveny pro bydlení duchovního správce farnosti, kaplana, případně hostů naší farnosti, kteří mohou být na faře krátkodobě ubytováni. K tomu je však ještě potřebné vybavit tyto prostory vhodným nábytkem a dokončit drobné práce, které by již v provozu fary neměly bránit. Podle sdělení P. Miroslava Strnada by mělo být znovuobnovení provozu fary zahájeno začátkem prosince. V jarním období příštího roku bychom okolí budovy rádi doplnili o vhodnou zeleň, která by nahradila pokácené vzrostlé smrky a tuje. Před námi je ještě II. etapa rekonstrukce, jejíž součástí by měla být oprava střechy a vnější fasády.

Na realizaci I. etapy se nám podařilo získat dotaci z Fondu kultury Zlínského kraje ve výši 220 tis. Kč. Město Slavičín přispělo ze svého rozpočtu částkou 200 tis. Kč.

Ovšem vzhledem k tomu, že budova byla již hodně zastaralá (patří mezi nejstarší budovy ve Slavičíně), musely se provést velmi rozsáhlé opravy, což si vyžádalo mnohem více finančních prostředků. Jejich převážnou část průběžně poskytují farníci prostřednictvím sbírek a darů, za což jim patří velký dík. Ten náleží i všem nezištným pomocníkům, kteří ochotně obětovali svůj čas a velkou měrou přispěli ke zdaru rekonstrukce.

Panu faráři přejeme, aby se mu v nových prostorách dobře vykonávala správa farnosti a fara byla místem, které přispěje k rozvíjení duchovního života.

 

Pavel Studeník