Lis. 17, 2009

Jak se správně rozhodnout pro své budoucí povolání

Při dnešní vysoké nezaměstnanosti si všichni jistě přejeme, aby se nezvyšovaly fronty uchazečů o zaměstnání na úřadech práce. K tomu měl v našem regionu přispět i 21. říjen 2009, kdy se v kulturním domě Sokolovna Slavičín konala burza firem. Cílem setkání podnikatelů a žáků základních škol bylo přispět ke zvýšení kvality odborného vzdělávání. Burzu připravila Střední odborná škola Slavičín. Žáci základních škol ze slavičínského regionu a jeho okolí měli možnost získat maximum informací nejenom o střední odborné škole, na kterou mají možnost jít studovat, ale i o firmách, které jim v budoucnu umožní jejich uplatnění. Součástí burzy firem byl i seminář, na kterém se diskutovalo o možnostech a nabídce učebních oborů, o těsné provázanosti školy s praxí, o aktivitách a problémech školy a jednotlivých firem. Je nutné, aby v dnešním informačním světě uměly odborné školy reagovat na změny kolem nás. K tomu je nezbytné, aby škola měla dostatek informací od firem o jejich potřebách na jednotlivé profese. Podnikatelé zde mají možnost uplatňovat své požadavky u střední školy a prostřednictvím rámcových vzdělávacích programů je možno zkvalitnit odbornou přípravu studentů tak, aby do zaměstnání mohli nastoupit dobře připraveni. V diskuzích od mnoha podnikatelských subjektů zaznělo, že o žáky z oborů strojních řemesel je velký zájem a že pokud mladí lidé chtějí v oboru pracovat, tak své uplatnění jistě najdou.

Jednou z firem, která se burzy zúčastnila a která má o odborníky zájem, je Prabos plus a. s. Slavičín. Zástupci podniku ve spolupráci se SOŠ Slavičín nabízí vyučení v oboru obuvník. Studenti mají možnost během studia získat stipendium a smlouvu o budoucí pracovní smlouvě. Pro nejlepší žáky firma nabízí možnost nástavbového studia ukončeného maturitní zkouškou v oboru Podnikání.

Na burze bylo dále konstatováno, že za současné ekonomické krize se potýkají s největšími problémy při získávání zakázek strojírenské podniky. Stavební firmy v důsledku zakázek, které jsou realizovány zejména v rámci dotačních titulů, tyto problémy zatím nemají. Velký zájem je i o lidi vyučené v oboru kuchař – číšník.

Pozitivně byl hodnocen přístup Zlínského kraje k podpoře řemesel formou finanční motivace pro studenty, kteří na škole řádně absolvují obory strojní mechanik, zámečník, nástrojář, klempíř, obráběč kovů a lakýrník. Finanční podpora je vyplácena měsíčně a je směřována i do některých stavebních oborů a do oboru řezník-uzenář. Příspěvek je vyplácen z rozpočtu kraje. Bližší informace naleznete na www.kr-zlinsky.cz.

Osobně velmi kladně hodnotím přístup vedení SOŠ Slavičín k této problematice. Jako jedna z mála středních škol Zlínského kraje tak dává možnost mladým lidem k získání aktuálních informací k tomu, aby se mohli správně rozhodnout pro své budoucí povolání. Důležitá je i její aktivita při získávání dotací z Evropské unie, které směřují ke zkvalitnění podmínek odborné přípravy studentů.

I přesto, že dnes žijeme v období hluboké hospodářské krize, je nezbytné, abychom po jejím odeznění měli dostatek odborníků připravených pro výkon požadovaných profesí.

Pavel Studeník