Čer. 9, 2010

Cyklostrasou ze Slavičína do Luhačovic

V jarních měsících letošního roku byl dokončen další úsek cyklotrasy pod názvem „Cyklotrasa Slavičín – Nevšová – Luhačovice“. Město Slavičín jej realizovalo za finanční podpory Evropské unie, Operačního programu přeshraniční spolupráce SR – ČR 2007 - 2013. Vybudováním cyklotrasy mezi Nevšovou a Pozlovicemi tak dochází k propojení dvou významných obcí mikroregionu Luhačovské Zálesí - města Slavičín a městyse Pozlovice. Prozatím však trasa končí již několik kilometrů od Pozlovic. Zbývající úsek musí cyklista absolvovat po krajské veřejné komunikaci. Dokončení projektu brání vybudování okružní křižovatky pod Obětovou, kde by mělo dojít k napojení cyklotrasy ze Slavičína. To řešíme ve spolupráci se Zlínským krajem.

Nově vybudovaný úsek v délce 7,6 km může významně napomoci i k rozvoji cestovního ruchu mikroregionů Luhačovské Zálesí a Jižní Valašsko. Navazuje tak na cykloturistickou trasu Slavičín - Nevšová, která vede kolem Pivečkova lesoparku a byla realizována již v roce 2006 v rámci projektu „Po stopách osídlení Slovanů na jihovýchodní Moravě“, a to z programu Iniciativy Společenství INTEREG IIIA ČR – SR. Trasa vede krásnou lesnatou krajinou a je vhodná nejenom pro cyklisty, ale i pěší turisty a věřím, že ji uvítají i příznivci zimní běžecké stopy. Budeme rádi, když se Pozlovicím podaří tento úsek napojit na Luhačovice, jejichž snahou je pokračování na Uherský Brod, směrem na nově otevřenou cyklostezku kolem Moravy. Pro „domácí“ cykloturisty i návštěvníky z jiných krajů se tak při projíždění či procházkách otevře možnost poznávání nejen místní nádherné krajiny, ale také našich měst a obcí. Osobně bych chtěl pozvat do neustále se měnícího a rozvíjejícího se městečka, do Slavičína. Věřím, že budete příjemně překvapeni.

Nová cyklotrasa je základem pro další aktivity sousedních obcí, které usilují o napojení i směrem na Slovensko přes Šanov nebo Štítnou nad Vláří. Nestačí však jen vybudování cyklotrasy, je nutno vytvořit vhodné nabídky i v okolí těchto tras. Tomu se snažíme napomoci projektem Místní akční skupiny mikroregionu Luhačovské Zálesí, který nyní realizujeme. Projekt jsme nazvali Luhačovské Zálesí – region zdraví, krásy a prosperity. V případě, že si cyklisté budou chtít odpočinout, budou tak moci učinit v nových bazénech v Pozlovicích a Luhačovicích. K dokončení venkovního bazénu v Pozlovicích má dojít v letních měsících letošního roku a bazénu s celoročním provozem v Luhačovicích v závěru roku.

Pavel Studeník