Led. 26, 2010

Kroužek mladých hasičů chceme rozšířit i do dalších obcí.

Problematika ochrany životů, zdraví a majetkových hodnot je poměrně složitou záležitostí. Základní právo na ochranu těchto hodnot je zakotveno v ústavním pořádku České republiky. Garantem tohoto práva je stát, který nastavuje a koordinuje systém této ochrany. Jednou ze složek tohoto systému je požární ochrany na místní úrovni. Je zabezpečována hasičským záchranným sborem, obcí, jednotlivými sbory dobrovolných hasičů a jednotkami požární ochrany. Nejinak je tomu i v našem městě. Naší společnou snahou je, aby tento systém dobře fungoval. K tomu jsou potřebné nejenom finance, ale zejména hodně obětavých lidí.

Tato problematika byla projednávána i na nedávných valných hromadách sborů dobrovolných hasičů (SDH) působících na území města a místních částí. Mimo jiné byla velmi pozitivně hodnocena nově započatá práce s mládeží. Při Domu dětí a mládeže Slavičín vznikl v roce 2008 kroužek mladých hasičů, který vedou členové Jednotky SDH Slavičín. Tento kroužek navštěvuje 21 dětí. Děti ve věku od 6 do 15 let se učí základním znalostem ochrany a obrany obyvatel, topografii, zdravovědě, uzlování, střelbě a dalším činnostem. Zajímavou oblastí jsou sportovní aktivity směřující k pohárovým soutěžím, kde se zúročí vědomostní znalosti, zručnost a hlavně fyzická připravenost mládeže. Děti se mohou zapojit do výtvarné a literární soutěže „Požární ochrana očima dětí“ a mimosoutěžní aktivity v oblastech kultury, společenských akcí a zájmového vyžití. Zajímavou nabídkou jsou i letní tábory.

Pokud o tento kroužek projeví zájem další děti, jsou srdečně zvány. Jsem rád, že ve Slavičíně tato aktivita vznikla, a že o ně mají děti zájem. Mohou tak smysluplně využít svůj volný čas a se znalostí problematiky mohou napomáhat při vytváření a rozvíjení podmínek pro účinnou ochranu života a zdraví občanů a majetku před požáry a pro poskytování pomoci při živelních pohromách a jiných mimořádných událostech. Velké poděkování za tuto záslužnou aktivitu náleží vedoucím kroužku Martinovi Lutonskému, Zuzaně Klumpnerové, Vladislavu a Ondřeji Dufkovým, ředitelce DDM Zdeně Odehnalové a všem, kteří jim jsou v této práci nápomocni. Podobné kroužky bychom rádi zřídili i v místních částech Nevšová, Divnice a Hrádek, aby děti nemusely dojíždět do Slavičína. Kroužky by zde fungovaly externí formou při Domu dětí a mládeže Slavičín.

Proto si dovoluji touto cestou oslovit vás děti a vaše rodiče s nabídkou o zapojení do kroužku mladých hasičů. Vítáni jsou i ti, kteří by se dětem chtěli věnovat jako vedoucí kroužků. Zájemcům rád poskytnu bližší informace, případně se mohou přijít podívat, jak vedoucí kroužků s dětmi pracují, a to v průběhu měsíce března, vždy v úterý od 16 do 18 hodin v Domě dětí a mládeže ve Slavičíně, nejlépe po předchozí domluvě. Můžete se obrátit i na sbor dobrovolných hasičů ve vašem místě bydliště nebo na ředitelku DDM, případně na Mgr. Ivu Florešovou, vedoucí správního odboru Městského úřadu Slavičín. Informace o činnosti SDH Slavičín, stejně tak jako kontakty na vedoucího kroužku Martina Lutonského, naleznete na internetových stránkách www.sdhslavicin.wbs.cz. Budeme rádi, když se vaše děti do těchto zajímavých aktivit zapojí.

 

Pavel Studeník